Tydzień Radosnego Rodzicielstwa Zastępczego w Nowym Sączu

Miniony tydzień upłynął pod znakiem zajęć, aktywności i atrakcji dedykowanych sądeckim rodzinom zastępczym i ich sympatykom. W dniach 23 – 30 maja w Nowym Sączu odbywał się Tydzień Radosnego Rodzicielstwa Zastępczego pod patronatem Ryszarda Nowaka Prezydenta Miasta Nowego Sącza. Partnerem wydarzeń było Stowarzyszenie Rodzicielstwa Zastępczego „Betlejem” w Nowym Sączu.

Celem inicjatywy była promocja rodzicielstwa zastępczego, zachęcanie nowych rodzin do pełnienia funkcji rodzin zastępczych, a także upamiętnienie obchodzonego 30 maja Ogólnopolskiego Dnia Rodzicielstwa Zastępczego. Po raz pierwszy świętowanie odbyło się w nowej formule - nie tak jak dotychczas przez jeden dzień, ale właśnie przez cały tydzień. Wszystko po to, aby pokazać, że w Nowym Sączu są tak wyjątkowe rodziny.

W ramach Tygodnia Rodzicielstwa Zastępczego codziennie realizowane były różnorakie zajęcia i aktywności - m.in. zabawa taneczno-rozrywkowa dla rodziców zastępczych, wycieczka rowerowa i ognisko (w którą w sposób szczególny zaangażowało się Stowarzyszenie Betlejem), warsztaty graffiti, seans familijny w kinie Helios (film „Serce, Serduszko”) połączony z kampanią promującą rodzicielstwo zastępcze w Nowym Sączu, kurs pierwszej pomocy dla rodzin zastępczych, zajęcia taneczne – ZUMBA KIDS czy spotkanie z cyklu „Rób to, co kochasz” z raperem Arkadio.

Tydzień zakończył Majowy Piknik Rodzinny, który – już tradycyjnie- rozpoczął się uroczystą Mszą Świętą w zabytkowym kościele pw. św. Piotra i Pawła w Sądeckim Parku Etnograficznym.  Konkursy i zabawy sprawnościowe, dmuchana zjeżdżalnia czy malowanie twarzy to tylko niektóre z niespodzianek, jakie czekały tego dnia na rodziny zastępcze w Miasteczku Galicyjski.

Tydzień Radosnego Rodzicielstwa Zastępczego stał się okazją do integracji rodzin zastępczych, wspólnego wypoczynku i rekreacji, a dla dzieci i młodzieży możliwością odkrywania talentów i rozwijania zainteresowań. Był to również czas popularyzacji idei rodzicielstwa zastępczego oraz szansa na pozyskanie nowych kandydatów na rodziny zastępcze.

Organizatorem Tygodnia Radosnego Rodzicielstwa Zastępczego był Ośrodek Wsparcia i Terapii Rodzin w Nowym Sączu oraz Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Sączu przy wsparciu Urzędu Miasta Nowego Sącza. Współorganizatorem było Stowarzyszenie Rodzicielstwa Zastępczego "Betlejem".