SUBREGIONALNE DNI RODZINY

„Projekt dofinasowany ze środków Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich”

SUBREGIONALNE DNI RODZINY

Wraz z nadejściem lata i chwil upragnionego odpoczynku przeplatanego snuciem wakacyjnych planów wśród naszych rodzin zastępczych nie zabrakło motywacji do aktywnego działania. Za nami następne przedsięwzięcie zrealizowane w ramach projektu „Akademia Odpowiedzialnego Rodzicielstwa Zastępczego”.

Blisko 60 osób rodziców oraz wychowanków wzięło udział w Subregionalnych Dniach Rodziny odbywających się w dniach 22-23 czerwca, w ośrodku rekreacyjnym w Męcinie. To kolejna już inicjatywa, która w swym zamyśle miała przyczynić się do zwiększania integracji i współpracy rodzin zastępczych z subregionu sądeckiego przy jednoczesnym promowaniu idei pieczy zastępczej. Proponowane zajęcia niemal każdorazowo mają zapewnić uczestnikom dostęp do specjalistycznego poradnictwa. Również i tym razem nie zabrakło sposobności do poszerzania posiadanej wiedzy, która jak pokazuje doświadczenie przekłada się w znacznym stopniu na jakość prowadzonych praktyk wychowawczych.

Dwudniowe spotkanie zostało podzielone na 3 części: seminaryjną, integracyjną i poradnictwo. Jego uczestnicy wzięli udział w wykładach opartych m.in. na tematyce radzenia sobie z zachowaniami uciążliwymi u dzieci w szczególnej sytuacji, wspierania ich rozwoju, a także trudnych kwestiach dotyczących swoistych zaburzeń relacji w opiece zastępczej. Osobom deklarującym taką potrzebę został umożliwiony kontakt ze specjalistami z zakresu: terapii integracji, logopedii, fizjoterapii, psychologii oraz prawa. W tym wypadku przyjęto formę konsultacji indywidualnych. Oczywiście podczas Subregionalnych Dni Rodziny nie mogło zabraknąć zabawy i wspólnych chwil dla wszystkich członków rodzin w tym również tych młodszych uczestników projektu. W trakcie pikniku przewidziano różnorodne propozycje gier, animacji i licznych konkursów z mnóstwem atrakcyjnych nagród. Odważniejsi mieli okazję do skorzystania z atrakcji parku linowego czy też sprawdzenia się na strzelnicy paintbollowej. Doskonałym podsumowaniem czasu spędzonego razem było rozpalenie ogniska, które w symboliczny sposób rozpoczęło okres wakacyjnego relaksu.

My jednak nie zwalniamy tempa! Wolny czas planujemy wykorzystać bardzo aktywnie i jak zwykle twórczo. Już niebawem dalsze działania „Akademii Odpowiedzialnego Rodzicielstwa Zastępczego”.

UWAGA !

REKRUTACJA trwa nadal à serdecznie zapraszamy Rodziny chcące wziąć udział w Projekcie !

Zainteresowanych prosimy o kontakt drogą poczty e-mail: betlejem@op.pl